Hoe weet ik of een domeinnaam vrij is?

Indien iemand een website wilt gaan opzetten of een domeinnaam wilt kopen voor andere doeleinden is het handig om te weten of deze vrij is. Dit is gelukkig vrij makkelijk te achterhalen. Talloze hosting bedrijven en andere websites bieden de mogelijkheid op te zoeken of de domeinnaam die de voorkeur heeft vrij is.

Makkelijk is het ook dat er vaak gezien kan worden of deze nog in andere extensies vrij is. Misschien wil iemand een bepaalde site in Nederland of in het Nederlands opzetten. Indien de .com domeinnaam dan niet meer vrij is kun er net zo goed voor een Nederlandse extensie gekozen worden. Vaak is dit ook nog eens goedkoper. In dit geval een win-win dus. Zijn er echter plannen een site in het Engels te maken of een internationaal publiek te willen aanspreken, dan is het aan te raden een andere optie te kiezen. Qua prijs kan dit eveneens verschillen.8505196568_367af40457_b

Als de keuze dus op een domeinnaam is gevallen kun er gezocht worden wat de beschikbaarheid is. Wanneer een naam niet beschikbaar is kan er altijd nog contact met de eigenaar van het domein opgenomen worden.

Zo kan het tevens handig zijn een bezoek aan het domein zelf te brengen. Is het een site die nog steeds in gebruik is en elke dag wordt bijgewerkt dan is de kans dat de eigenaar deze wil verkopen niet zo groot. Wordt er echter niet veel meer mee gedaan of staat er niet veel bijzondere content op, dan kan er bekeken worden of er een mogelijkheid is het domein over te nemen van de huidige eigenaar. Mocht deze wel bezet zijn dan kun iemand op zoek gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld door namen te bekijken die op het eerdere idee lijken of net anders zijn, bijvoorbeeld door er een streepje tussen te zetten.