Verschillen in extensies

Buiten de talloze domeinnamen die er op het net circuleren kunnen deze allemaal met verschillende extensies gebruikt worden. Wat voor extensie de voorkeur van een gebruiker heeft hangt vaak af van de locatie. De meeste extensies staan voor de afkorting van een landcode. De websites die deze hebben zullen dan ook veelal in de taal zijn die bij dat land hoort. Een ander begrip voor de extensie is de afkorting TLD, deze staat voor top level domein.

De bekendste, meest gebruikt en veelal duurste extensie is .com. Deze wordt het meeste gebruikt en de allergrootste sites ter wereld hebben vaak .com als TLD. Het is niet al te verrassend dat in het rijtje met duurste domeinnamen dan ook nagenoeg alleen maar .com domeinnamen te vinden zijn. Deze spreken immers het grootste publiek aan en zijn juist daarom zo ontzettend populair.download-1

Daar waar er in de beginjaren van het internet vooral met de landcodes als extensies werd gewerkt komen er steeds meer andere varianten bij naar verloop van tijd. Voorbeelden hiervan zijn .mobi, .club, .info en .biz. Velen internetexperts beweren echter dat een domeinnaam met een extensie van de landcode of .com nog steeds het beste werkt. Toch lijkt dit zich wel langzaam te verschuiven. Verder is het opvallende dat de TLDĀ“s nu vaak iets langer worden. Vele van de nieuwe varianten hebben vier letter in plaats van twee of drie.

Daarnaast vertellen vele experts dat het uitermate belangrijk is een passende extensie te kiezen. Het mag niet onderschat worden en zou met net zoveel aandacht moeten gebeuren als de keuze voor de domeinnaam zelf. Zorg dus voor een goed bij elkaar aansluitende combinatie wanneer je de ambitie hebt een nieuwe domeinnaam te registreren. Let hierbij vooral op de locatie van het publiek wat je wilt bereiken en op de informatie die de website gaat verstrekken.